Mijn hond heeft een teek

Zodra de lente in aantocht is en de lange wandelingen met je hond weer aan de orde van de dag zijn, is het verstandig om na iedere wandeling goed te checken of je hond geen teken heeft. Deze beestjes voeden zich met het bloed van je hond en kunnen ziektes met zich meebrengen. Zaak dus om ze zo snel mogelijk te verwijderen! In dit artikel lees je wat een teek is, hoe je je hond ertegen kunt beschermen en hoe je de nare teken kunt verwijderen.  

Wat is een teek? 

Een teek is een klein, grijs, spinachtig beestje van een paar millimeter groot. Je hond heeft het meeste kans op teken tussen april en september. Zolang de teek zich nog niet heeft volgezogen met bloed is hij nauwelijks zichtbaar. Maar, zodra hij volgezogen is, valt hij beter op. Het is dan een grote en grijze bobbel met pootjes. Je vindt de teken voornamelijk op oren, de nek, in huidplooien, de oksels en de liezen. Dit zijn de dun behaarde plekken.  

Een teek kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt. Hij kan de ziekte van Lyme met zich meebrengen waardoor je hond de volgende symptomen kan krijgen; koorts, veranderingen in de huid, pijn aan de gewrichten, slechte eetlust en meer. Om dit te voorkomen is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen met een tekentang voor een hond. 

Hoe bescherm ik mijn hond tegen teken? 

Gelukkig kun je je hond ook beschermen tegen teken. Controleer sowieso iedere dag je hond op teken en maak gebruik van een tekenband of een spot-on. Een spot-on is een vloeistof die je uit het pipet leegdrukt tussen de schouderbladen van je hond. Bedenk echter wel dat geen enkel product 100% beschermt.  

Een teek verwijderen 

Heeft je hond een teek te pakken? Dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek verwijderen bij een hond doe je door de volgende stappen te volgen: 

  • Gebruik altijd een speciale tekentang of een tekenkaart om de teek te verwijderen. Doe dit nooit met je vingers! 
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid aan en knijp hierbij niet in het lichaam van de teek. 
  • Trek vervolgens de teek recht uit de huid, draai niet aan de tekentang of tekenkaart.  
  • Nadat de teek is verwijderd uit de huid van je hond, desinfecteer je de bijtwond en de tekentang of tekenkaart en was je je handen goed.   
Author: Gijsje