Hoe begin je een horecazaak? Stappenplan voor het opzetten van je restaurant, bar of café

Ben je van plan om een horecazaak op te zetten? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit blog lees je wat de stappen zijn die je moet ondernemen om je horecazaak te starten. We bespreken onderwerpen als het vinden van de juiste locatie, het opzetten van het interieur, het aanvragen van vergunningen en het werven van personeel. Hopelijk heb je aan het einde van dit blog een beter beeld van wat er komt kijken bij het opzetten van een horecazaak.

1. Zoek een geschikte locatie

Het vinden van een geschikte locatie is misschien wel het belangrijkste aspect bij het opzetten van een horecazaak. Je wilt natuurlijk dat je zaak goed bereikbaar is en dat er voldoende parkeergelegenheid is. Ook is het belangrijk om te kijken naar de om. Zorg ervoor dat je niet in een straat komt te zitten waar al veel horeca bedrijven zijn. Kies liever voor een rustige straat met voldoende voetgangers.

2. Opzetten van het interieur

Nadat je een geschikte locatie hebt gevonden, is het tijd om het interieur van je horecazaak in te richten. Kies voor een stijl die past bij de sfeer die je wilt uitstralen. Het is belangrijk dat je zaak een eigen identiteit heeft. Wil je kosten besparen maar wel goede spullen in huis halen? Ga dan voor gebruikte horeca stoelen. Bedenk ook goed hoe je de ruimte wilt indelen. Zorg ervoor dat er genoeg zitplaatsen zijn en maak een duidelijke indeling tussen de bar en het restaurant. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een combinatie van hoge tafels en lage horeca terrastafel.

3. Aanvragen van vergunningen

Voordat je je horecazaak officieel kan openen, moet je een aantal vergunningen aanvragen. Je hebt bijvoorbeeld een drank- en horecavergunning nodig. Informeer goed naar welke vergunningen je nodig hebt en zorg ervoor dat je deze tijdig aanvraagt.

4. Werven van personeel

Nadat alles geregeld is, is het tijd om personeel te gaan werven. Zorg ervoor dat je genoeg personeel in dienst neemt om alle taken te kunnen uitvoeren. Kies voor mensen die enthousiast zijn en die goed in teamverband kunnen werken. Het is ook belangrijk dat je personeel goed opgeleid is. Zorg ervoor dat ze kennis hebben van de producten die je aanbiedt en dat ze de juiste bedieningstechnieken beheersen.

5. Promotie van je zaak

Als je alles geregeld hebt, is het tijd om je zaak te promoten. Zorg ervoor dat je zaak goed zichtbaar is en maak een goede website. Zet je zaak ook op social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Maak een lijst met PR-activiteiten die je kunt ondernemen om je zaak onder de aandacht te brengen.

Het opzetten van een horecazaak is een grote uitdaging, maar als je goed voorbereid bent, kan het een heel leuke en uitdagende onderneming zijn.

Author: Gijsje